5 Indicii Că Ar Fi Momentul Sa Îți Schimbi Contabilul

5 indicii că ar fi momentul sa îți schimbi contabilul

Indiferent că e mică sau mare, pentru orice afacere, contabilitatea are un rol esential sau chiar decisiv în bunul mers al afacerii tale.

Tocmai din acest motiv, o relație bună și o comunicare eficientă cu un contabil/o firmă de contabilitate sunt aspecte de dorit pentru colaborarea cu responsabilul finanțelor tale.

Dar poate ai trecut de stadiul acesta și lucrezi cu cineva pe partea de contabilitate. Dacă ești mulțumit(ă) de colaborare, e minunat! Dar știm că nu toate cazurile sunt fericite, tocmai de aceea am întocmit o listă cu 5 situații care te atenționează ca ar fi momentul potrivit să îți shimbi contabilul

  1.     Nu îți răspunde  sau raspunde greu la  e-mail/telefon

Poate nu e rea intentie, însă e foarte ocupat.

Înseamnă totuși că este orientat către alți clientii mai mari și probabil nu ești o prioritate în momentul de față.

Pe viitor, e bine să discuți de la început termenii colaborarii: în afară de tarife și consultant, clarifică și un intervalul de timp decent în care poate reveni cu răspuns la întrebarile și solicitările tale.

  1.     Nu reușește să îți explice lucrurile pe înțelesul tău. 

Cel mai probabil va folosi termeni de specialitate pe care nu îi înțelegi. Nu aceasta e problema neapărat, ci faptul că nu „traduce” limbajul specific contabilității pe înțelesul tău. Așa cum am specificat și mai sus, e posibil să nu fie rea inteție. Pur și simplu să nu își dea seama că tu, nefăcând parte din această sferă, nu îți sunt familiari acești termeni. 

Mai grav e atunci când ceri explicații pentru termenii de specialitate, practici sau alte aspect ce țin de acest domeniu, iar contabilul nu reușește să simplifice informația astfel încât să fie clar totul pentru tine.

Iar nevoia de a înțelege DE CE TREBUIE să faci anumite lucruri în calitate de antreprenor e esențială: pentru tine, pentru business și pentru angajații tai.

  1.     Nu te informează cu privire la legislatia fiscală relevantă pentru tine.      

Legislația e într-o continuă schimbare.

În funcție de domeniul tău de activitate, vor exista mereu noi aspect cu care trebuie să fii în temă din punctul de vedere al contabilității.

E posibil să pierzi oportunități, bani, timp sau chiar să fii în ilegalitate din această cauză.

Așa că ai grijă la acest aspect!   

  1. Face doar contabilitate, nu îți oferă și consultanță.

Inevitabil, la un moment dat vei avea nelămuriri: despre proceduri, documente etc.

Dacă adresezi întrebările tale firmei de contabilitate/contabilului și primești fie un răspuns nesatisfăcător, incomplete sau nu primești deloc lămuriri – e timpul să iei în considerare schimbarea contabilului.

Mai mult, ar trebui să consideri un semnal de alarmă situația în care ți se percepe taxă suplimentară pentru întrebările adresate, cu mențiunea ca aceste întrebări sunt din sfera afacerii tale sau despre aspecte generale de contabilitate.

  1.     Tarife peste medie.

Dacă ai suspiciunea că plătești mai mult decât e cazul, un studiu de piață ar fi cel mai binevenit.

Te poți interesa de la afaceri similare (domeniu de activitate, număr de angajați etc.) cât plătesc pentru contabilitate și de ce servicii beneficiază. De asemenea, online-ul e la îndemâna oricui: consultă alti contabili / alte firme și vezi ce prețuri percep. Poți cere de asemenea păreri pe grupurile antreprenorilor de pe rețelele de socializare.  

Și dacă simți că nu se justifică suma de bani pe care o plătești contabilului e un semnal de alarmă.  E posibil ca tu să ai alte așteptări sau alte nevoi, iar aceste aspect trebuie clarificate: ori cu persoana actuală ori cu un alt contabilul care să preia activitate și cu care poți colabora tu mai ușor.

Dacă ți s-a părut util subiectul abordat, te rog să ne arăți acest lucru printr-o reactie la această postare.

Dacă ai alte întrebări legate despre schimbarea contabilului, adresează-ni-le mai jos în comentarii.

Surse:

https://ciel.ro/wp-content/uploads/2018/Ghid%20antreprenor-contabil.pdf

https://www.heelanassociates.co.uk/6-signs-it-may-be-time-to-change-your-accountant/